22 Aralık 2012 Cumartesi


Bir kalecinin sahip olması gereken en önemli fiziksel özellikler çeviklik, kusursuz refleksler, ellerini çok iyi kullanabilme becerisi ve hız. Ancak kalecilerin sahip olması gereken özellikler bunlarla sınırlı değil; düşünsel olarak da kalecilerin bir takım özellikleri olmalı. Herşeyden önce kaleciler, gelişmiş bir dikkat toplayabilme becerisine ve biraz da cesarete sahip olmalı. Bu cesaret, yalnızca fiziksel bir etkinlikte bulunabilmeyle ilgili değil; kalecilerin karar vermek ve sorumluluk almak için de cesur davranmaları gerekiyor.
Bir maç sırasında, kaleciler diğer oyuncular kadar etkin değildir ya da diğerleri kadar uzun süre fiziksel etkinlikte bulunamazlar. Ne var ki, kaleciler de aniden çok can alıcı hamleler yapmak zorunda kaldıklarından sürekli tetikte olmalıdırlar.
Kalecilerin Dikkat Etmesi Gereken Kurallar Nelerdir ?
Günümüzde profosyenel kaleciler genellikle özel çalıştırıcılar eşliğinde özel programlara uygun olarak çalışıyorlar. Ancak, kimi temel kurallar var ki, tüm kalecilerin bunları uygulaması gerekiyor. İşte kaleci olmak isteyenler için bir kaç altın kural :


  • Hazır olun
  • Dengeli durun. Bacaklarınızı omuz genişliğinde açın, hafifçe kırın ve ağırlığınızı bacaklaranıza verin.
  • Topu izlemeyi sürdürün
  • Yapabilirseniz topu yakalayın. Ellerinizi topun arkasında W biçiminde tutun ve topu mümkün olduğunca göğsünüze doğru çekin
  • Her an bir hücum oyuncusu topu izliyor ve gol atmak için fırsat kolluyor olabilir. Bu nedenle, eğer topa vurarak yönünü değiştirmekten başka çareniz yoksa, topu gol çizgisinden olabildiğince uzağa ya da oyun alanının dışına atmaya çalışın.
  • Oyunu savunma oyuncularından daha dikkatli izliyor olabilirsiniz bu yüzden onlarla göz teması kurmaktan kaçınmayın.
  • Sakin kalmaya çalışın. Bir kalecinin topu tutmak ya da uzaklaştırmak için çok fazla zamanı olmaz. En fazla 6 saniye içinde topu tutmak zorundadır. Bu nedenle çok hızlı düşünmek, karar vermek ve en uygun zamanda hamlesini yapmaktan başka çaresi yoktur.
kaleci 300x225 İyi Bir Kaleci Nasıl Olunur?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder