10 Aralık 2015 Perşembe

Michael bradadan dersler

SAKIN HA….
Ben başlangıçta bazı faktörlerin kaleciyi konsantrasyon konumda rahatsız edeceğini ve böylelikle performansını negatif olarak etkileyebileceğine değinmiştir.
Öncelikle buna dahil olanlar :
• Hakem performansı hakkındaki kritik,
• Oyun esnasında ortaya çıkan atmosfer ve de seyircinin seslenişleri ve provokasyonları,
• Başarısızlıkla sonuçlanan kaleci savunmanın reaksiyonu.

Hentbol kalecileri için hafifçe modifiye edilmiş olan bir yasam tecrübesi derki:’kaleci oyun esnasında kesin olarak, kendisinin etkileyebileceği şeylere konsantre olmalıdır!’
Teatral maymunsu hareketler ve anlamsız bağırmalar ile hakemi, diz çöküşte özür dileyecek konuma getirebilme ve kararını geri aldırabilme yanılgısı tüm dünyada yaygındır. Sayısız dünya şampiyonası puanları birçok oyuncu jenerasyonunca bu yanılgıdan dolayı düşüncesizce kaybedilmiştir.
Burada başarısız bir aksiyonu başka omuzlara yüklemeyi amaçlayan tartışmasız bir Alibi reaksiyonudur. Özellikle kaleci sakin halde düşünüp, daha sonra konsantrasyonunu yeniden tam olarak sağlaması gerektiğinde ve durumu analiz edecek olduğunda, sonraki dakikalar için kendisini sömüren yüksek, emisyonel strese maruz kalmaktadır. Bu tür reaksiyonlar rakip için en iyi hediyedir. Zira bu tür bir kopma sonrasında yeniden bağlantıyı kurmak çok zordur.
Çoğu zaman kalecinin konsantrasyonu ile birlikte performansında düşer. Benzer durum seyircinin bağırışları durumunda da geçerlidir. İzleyenleri uzmanlık bilgi ve gücünde şüphesi olmaksızın: gerçekten bir kalecinin seyirci kademelerden iyi bir tavsiye aldığı çok nadirdir. Çoğu kez provokasyonlar ve bazı şakacı ve de farkı komik insanlar kendisini gösterme cabasıdır bunlar. Eğer bir kaleci bu tür komünikasyonda kendine yer bulmaya çalışır ise,çok büyük hataya düşmüş demektir.Nitekim onlar çoğunluktadır ve avantajı onlar kurtardıkları goller ile değil de,yaratıcı muziplikleri ile ölçülmektedirler.
6
Eğer kaleci bu tür konuşmaları/tartışmaları bir tür kontrol edilen zihinsel rahatlama ve şov olarak görüyor ise, çok fazla mesafe, tecrübe ve kişisel disipline ihtiyacı vardır.
Optimistik halde öne doğru bakmak,

Başarısız olunan aksiyonları pozitif halde izleyebilmek, özellikle bir kaleci için çok önemlidir.
Pozitif demek öne doğru fix olmak!

Her savunma reaksiyonu sonrasında (ve özellikle her yenilen gol sonrasında) kısa bir analiz tavsiye olunur:
• Benim esas duruşum doğrumuydu?
• Savunma ile iş birliğim iyimiydi?
• Rakip benim beklediğim gibimi oynadı?
• Zamanlamam doğrumuydu?
• Başarım/başarısızlığım için önemli unsur neydi?
• Başka yanlış bir şey mi vardı?
Bu analizi daha sonra uygulayabilmek için, kaleci kendi savunma reaksiyonu esnasında birçok sinyali kabullenmelidir. Nitekim bu analiz, kendi hatalarında her zaman bir şeyler öğrenebilmek ve kendi performansını devam ederek iyileştirebilmek için çok önemlidir.
Konuyla ilgili Dr. Rolf Brack’tan alınan bir metin kötü bir antrenör her zaman aynı hataları yapar!
Bunda bir anlam var, değil mi? Bu bütün antrenörler için geçerli değildir.
Kaleci burada, yeni heyecanlar olmaksızın,yalnızca konuyla ilgili analiz ile kendisini sınırlamaya çalışmalıdır!Üzerinde en iyisi maçtan sonra düşünülmesi gereken bir çok fikir vardır,örneğin şimdi ne olacak, yine bir gol,hay Allah bugün çok kötüyüm,o adama benim sahip olmam gerekti, her şey berbat vb. Maalesef bir kaleciyi daha oyun esnasında o bataktan kurtaracak olan, bu tür sorulara alışkın doğru bir cevap çok nadiren duyulmaktadır.
7
Parola: her zaman konunun içinde ve konsantre olmaktadır.
Önemli sinyallerin bazıları genelleştirilebilir, diğerleri ise buna karsın çok kişiseldir. Sayfa 7 de pozisyona özgü kabullenme ve gözlemlenme ile ilgilenmekteyiz ki bu atış durumu hemen öncesinde hücumundaki oyuncunun topyekûn hareketlerinden birçok bilgiyi elde edebilir, eğer zamanında iyi ve hedefi bilerek gözlemleme yapar ise bu görevlerin çözümünde, yukarıda belirttiğimiz 7. sayfadaki bilgiler yardım zenginliğine sahiptir.


Şimdi nasıl devam edecek?
Tüm gösterilenler ve ipuçları yıllık tecrübenin özetidir. Zira eğer kalecilik oyununda çok az şey kesin ise de bir şey kesindir: her kaleci öğrenmelidir, öğrenmelidir, öğrenmelidir ve gerçekten iyi olana değin. Ve daha sonra her şey baştan başlamaktadır.
Eğer önemli sinyalleri zamanında kabullenirsem ve doğru analiz edersem, kendi oyun tarzım ve savunma reaksiyonumu, güncel oyun pozisyonuna en iyi şekilde uyarlayabilirim!
Esasen daha fazlasına ihtiyacım yok. Şimdi ise doğru antrenmanla başlamanın bir anlamı vardır. Ve bununla bu yazı dizimizin ikinci bölümünde ilgilenmekteyiz.
 TAKEN FROM MİCHAEL BRADA's WRİTE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder